Tijdens de herfstvakantie gedurende een week een vakwerk huisje gehuurd in de Elzas met een fraaie uitzicht op de Vogezen. Het was alweer enkele jaren geleden dat het gebied door ons met een bezoek werd vereerd.

De Elzas geeft een echt wijngevoelDe dag na onze aankomst de auto gepakt en naar Barr gereden.

Hier geparkeerd en tijdens een lange wandeling tussen de wijngaarden de sfeer opgesnoven van dit unieke wijngebied. Wat is het hier toch mooi. Wandelen maakt hongerig, dus een streekrestaurant opgezocht waar nog net een tafeltje voor twee vrij was. De rest van dit ouderwets gemeubileerde etablissement was gevuld met Franse families, die tussen het gezellig kletsen door ook nog tijd hadden om te genieten van het eten en een goed glas Elzasser wijn.

Na een lekkere paté vooraf werd de tafel gevuld met een weelderige zuurkoolschotel begeleid, hoe kan het ook anders, door een Elzasser Riesling. De goede keuken, de ambiance en de wijn zorgden voor een heerlijke middag.

De dagen daarna was er volop gelegenheid om de omgeving te verkennen, de fraaie dorpjes te bezoeken en de pluk in de wijngaarden weer eens van dichtbij mee te maken. Naast de handmatige pluk werd er op de wat vlakkere gedeelten gebruik gemaakt van kleine ingenieuze oogstmachines.

Ook een aantal keer een bezoek gebracht aan wijnhuizen. Bij Gisselbrecht in Dambach la Ville mochten we van dichtbij de bedrijvigheid meemaken. De geur van de gistende most blijft de hele dag in je neus hangen. Op dat moment waren de tanks gevuld met pinot blanc, pinot noir en riesling. De enorme bedrijvigheid in de wijngaarden en de wijnbedrijven tijdens de oogstperiode geeft je een niet te beschrijven wijngevoel.

De Elzas geeft een echt wijngevoelOp de laatste dag van ons verblijf brachten we een bezoek aan het fraaie, maar oh zo toeristische Riquewihr. We wilden hier als afscheid van de vakantie lekker gaan lunchen, maar de aankomst van vijf bussen vol met dagjesmensen deed ons besluiten de auto richting Ribeauvillé te sturen.

Tussen de twee plaatsen in ligt het dorpje Zellenberg. Hier vonden we Auberge de Froehn, een sfeervol ingericht restaurant met een vriendelijke en deskundige bediening. De lunch was een feestje voor de smaakpapillen met als hoofdgerecht een halve kwartel op een bedje van zuurkool met een heerlijke jus, paddenstoelen en puree. De riesling in de glazen kwam van de wijnbuurman Becker. Na de koffie het eten laten zakken gedurende een wandeling tussen de wijnstokken van het domein Becker. In de wijngaarden was het drukte van belang door de plukkers die hard aan het werk waren.

De Elzas geeft een echt wijngevoelNa nog een fraaie rit via de Elzasser wijnroute hebben we de laatste avond afgesloten met een paar heerlijke kazen en een fles Crémant d`Alsace.

De Elzas streek is een wijngebied waar je nog het gevoel krijgt van een knusse kleinschaligheid, gecombineerd met moderne vinificatie technieken en wijnen variërend voor de gezelligheid en de dagelijkse dis tot fraaie tongstrelende Grand Crus.

Wij hebben in ieder geval besloten dat we binnen een paar jaar ons weer onderdompelen in het echte wijngevoel van deze wijnstreek.

Met vriendelijke wijngroet

Michel van Tuil