Proeven van de Rakija bij de stookketel
Proeven van de Rakija bij de stookketel

Met regelmaat gaan mijn vrouw en ik naar Istrië op bezoek bij familie. Een zus van mijn vrouw is getrouwd met een vriend van mij en zijn enkele jaren geleden geëmigreerd naar een plaatsje in de buurt van Poreč.
Ze wonen in een kleine gemeenschap, waar de inwoners zich uitstekend kunnen bedruipen. Deze hebben allemaal een stuk land met druiven bestemd voor zelfgemaakte wijn en van de overgebleven pitten en schillen wordt rakija (grappa) gestookt. Daarnaast hebben de meesten een flinke moestuin, kippen, schapen voor zelfgemaakte kaas en varkens. De varkens zijn bestemd voor de fok en de slacht.
Van de varkens worden heerlijke worsten gemaakt voor de gril en om te drogen tot een soort salami. Een andere specialiteit is de pršut (hier een paar foto’s), een luchtgedroogde en soms ook gerookte ham, die in een aparte ruimte minstens een jaar lang blijft hangen. Ze zijn vaak verrukkelijk. De speenvarkens worden aan de horeca in de omgeving verkocht. Speenvarken aan het spit is een specialiteit van de streekrestaurants.
Tijdens de oogst van druiven, aardappelen, uien en andere gewassen helpt iedereen elkaar. Als beloning later wijn, rakija en een wintervoorraad aan groenten en fruit.
Toen we er de laatste keer waren was het truffelseizoen en gingen we naar de plaatselijk herberg. Robuuste houten tafels en banken met rauwe stenen muren en een grote open haard kenmerken dit etablissement.
Na een hartelijk welkom zet men eerst een paar flessen rakija op tafel.
De één verrijkt met honing, de ander kruidig door de takjes wijnruit of gewoon puur. Na dit welkomstborreltje van de zaak komt het traditionele voorgerecht van schapenkaas en pršut op tafel. Dit wordt begeleid door zelfgebakken brood en olijfolie uit de omgeving. Hierbij kannen witte en rode wijn door de broer van de eigenaresse gemaakt. De kwaliteit is aardig, maar het gezelschap vergoedt alles.
Het aanbevolen hoofdgerecht is pasta met een rijke kaassaus met vers geschaafde truffel. Daarboven op een gegrilde biefstuk, waarvan bij het zien alleen al het water je in de mond loopt. De frisse noot wordt gevormd door een salade van tomaten en olijven. Het is absoluut geen haute cuisine, maar in zijn eenvoud gewoon ontzettend lekker.In de mondainere kuststeden zoals Poreč, Rovinj, Vrsar en Pula zijn de restaurants meer op de toeristen gericht, met een behoorlijke kwinkslag naar de Italiaanse keuken. Niks mis mee, maar als je echt authentiek wilt eten, dan gewoon een kilometer of tien landinwaarts rijden voor een leuke herberg of restaurant.
Naast de zelfgeproduceerde wijnen zijn er een aantal zeer goede professionele wijnmakers in Istrië. De dochter van mijn schoonzus en zwager is getrouwd met een wijnmaker die werkt bij Matošević Wines aan de rand van het dorpje Krunčići.
Dit wijndomein maakt goede kwaliteitswijnen van malvazija, chardonnay, merlot en teran. Ze produceren wijnen via koele vinificatie tot fraaie houtgelagerde wijnen toe.
Naast Matošević zijn er nog een tiental goede wijnhuizen, waarvan de wijnen zeer de moeite van het genieten waard zijn.

Met vriendelijke wijngroet,
Michel van Tuil