Fruits de mer

Tijdens onze zomervakantie een paar weken doorgebracht in de mooie streek Bretagne. We kampeerden op een bloemrijke camping in een leuk dorpje, Le Pouldu geheten, aan de zuidkust in de buurt van Lorient.
Als je van al het lekkers hFruits de meroudt wat de zee ons te bieden heeft, dan kun je hier je hart ophalen.De avond na onze aankomst met mijn vrouw, mijn jongste zus, haar man en hun twee kinderen naar een van de restaurants gelopen om mosselen te eten. Mosselen die wel op tien manieren worden bereid. Nadat iedereen zijn keuze gemaakt had werd de wijnkaart bestudeerd. Een kleine kaart met vooral wijnen uit Bordeaux, Loire en  Sud-Ouest. Opmerkelijk was de keuze uit verschillende Muscadetwijnen en een tweetal Gros Plant du Pays Nantais. We kozen voor bij de mosselen een jonge Muscadet de Sèvre et Maine. Een heerlijke frisse wijn met aangename zuren en een enigszins ziltige smaak. De combinatie met de mosselen was uit de kunst. Dit was een goede start van onze vakantie.De dagen erna op de camping gekookt met de familie en je raadt het al, ook weer wijn geproefd en gedronken. Op een druilerige dag kochten we bij de visafslag een paar kilo langoustines en een paar dozijn oesters. Om het af te leren enkele flessen Muscadet des Côtes de Grandlieu gekocht en een paar flessen goede mousserende wijn uit de Vouvray. Na genoten te hebben van de oesters met de bubbels werden de langoustines gekookt in een grote pan met toevoeging van wat verse blaadjes laurier (een tip van de visboer). Verder alleen stokbrood en een lekkere salade. De rijke smaak van de Grandlieu Muscadet vormde een fantastische combinatie met de superverse langoustines. Dit was op en top genieten.Le Pouldu heeft ook een haventje met een restaurant luisterend naar de toepasselijke naam Le Port. Hier moet je zijn als je fruits de mer wilt eten. Verplicht reserveren, want Le Port zit altijd vol. We hadden een grote ronde tafel midden in de zaak.
Het bestelde “zeefruit” werd ook hier begeleid door enkele flessen Muscadet. Een ultieme combinatie is dat, daar waren we het als wijnliefhebbers allemaal over eens.Gedurende de rest van onze vakantie nog regelmatig Muscadets geproefd en dan denk ik steeds, wat is het toch jammer dat er in ons land zo weinig genoten wordt van deze Loirewijnen.
Met vriendelijke wijngroet,
Michel van Tuil