Vrolijke vakantiewijnenDe laatste week van juni de caravan van stal gehaald en enkele dagen later zijn we naar La Douce France gereden. De tweede dag in de loop van de middag gearriveerd op een camping midden tussen de wijnheuvels van Fleurie.

Nadat we ons geïnstalleerd hadden, zijn mijn vrouw, de hond en ik een wandeling gaan maken tussen de wijngaarden van deze Cru uit de Beaujolais.
Wat is het toch een mooie omgeving met glooiende hellingen vol met wijnranken. Mijn echtgenote noemt het noordelijk Beaujolaisgebied ‘knus’.
Na een flinke wandeling is het goed vertoeven op een terras met een koel glas rosé uit de streek.
Vrolijke vakantiewijnen Vrolijke vakantiewijnen Vrolijke vakantiewijnen
Twee avonden in de week laat de campingeigenaar een Domaine uit de omgeving een proeverij verzorgen. In een gezellige ambiance tussen de wijnvaten vertelden Sylvie en Franck Savoie van Domaine du Coteaux des Lyx uit Fleurie enthousiast over hun wijnen. Beaujolais rosé, Chiroubles, Fleurie, Morgon en een Morgon van oude stokken met een leeftijd van vijftig jaar, werden op een perfecte temperatuur van dertien graden in de proefglazen geschonken. Prima wijnen, allen natuurlijk gemaakt van gamay noir à jus blanc druiven. Aan het eind van de proeverij schonk dit echtpaar een aparte specialiteit, een enigszins zoete, rode mousserende wijn met een alcoholpercentage van negen procent. Sylvie vertelde dat ze geïnspireerd zijn door Moscato d`Asti wijnen. Een uitermate geslaagde creatie, die de mond verwend met sappige rijpe aardbeien. Met enkele doosjes van dit wijndomein kon de vakantie niet beter beginnen.
Vrolijke vakantiewijnenEen paar dagen later sta ik te kletsen met de campingbaas en hij vertelt dat zijn zwager zeven hectare wijngaarden bezit in Chiroubles en zoveel mogelijk biologisch werkt. Later in de week op afspraak met nog een wijnliefhebber een bezoek gebracht aan “Les Genêts” en hier op een gemoedelijke wijze ontvangen door eigenaar Gilles Paris. In zijn kelder laat hij ons eerst wijnen proeven van het oogstjaar 2008. Te beginnen met een Chiroubles, gevolgd door een Fleurie en een Morgon. Lekker sappig met veel rood fruit en een behoorlijke stevigheid bij de Morgon. Daarna laat hij ons dezelfde wijnen proeven van de oogst 2009 (hij had hiervoor `s morgens proefflessen uit de vaten getapt). Wat een fantastisch jaar, de overtreffende trap van 2008.
Jammer dat de wijnen een paar weken later pas gebotteld werden.
Na nog enkele oudere jaargangen, begeleid door lekkere hapjes, te hebben geproefd de fraai gelegen wijngaarden bezocht en natuurlijk enkele doosjes gekocht.

De dagen daarna de hele omgeving van de Crus uit de Beaujolais doorkruist en enorm genoten van het fraaie landschap.
Ook dat is vakantie.

We zijn al weer een paar maanden thuis, maar genieten nog steeds met volle teugen van fantastische Crus uit de Beaujolais.

Met vriendelijke wijngroet,
Michel van Tuil