Zomers wijngevoelDe eerste mooie lentedagen geven je een vrolijk en blij gevoel. Het lijkt ook net of de buurt ontwaakt uit een winterslaap, iedereen gaat in de tuin aan de gang, de stoepen worden geschrobd en de barbecue krijgt een prominente plaats voor de komende maanden. De folders die in pakketten op de deurmat vallen maken reclame voor fraaie serres, tuinen volgens de laatste mode en schitterende lounge sets om in weg te dromen. Bij mij begint het ook te jeuken, maar dit zijn eigenlijk wijnkriebels.
Bij lekker zonnig weer gaan we anders eten en daarbij drinken we vrolijke zomerse wijnen. De wijnmailing waar ik op geabonneerd ben versterkt dit gevoel met alleen maar aanbiedingen van knisperende witte, rosé`s in alle kleuren en smaken en fruitvolle rode, die je rustig licht gekoeld mag drinken. Ook slijterijen spelen op het zonnige gevoel in.
Ik ging op bezoek bij Drankenhuys Bergmans in Waalwijk en meteen vielen displays met bieren en wijnen op, die inspeelden op het zonnige weer. Een mooie slijterij, waar het vakmanschap vanaf straalt.
Omdat mijn broer, mijn zuster en hun wederhelften op één van die fraaie dagen op bezoek kwamen en mee bleven eten, vulde ik de koelkast met zomerse wijnen. Na een hartelijke begroeting dronken we achter in de tuin een bubbeltjes rosé uit de Loire, gewoon genieten. Bij het voorgerecht: een carpaccio van tonijn, met een dressing van citroen, knoflook en sojasaus (voor het recept kun je mij mailen) had ik twee wijnen uitgekozen. Ten eerste een slanke chardonnay uit Zuid-Afrika en als tweede een volle rosé van de tannat druif uit Uruguay. Allebei sloten goed aan bij het gerecht, maar de voorkeur ging uit naar de rosé.
De schoongemaakte barbecue aangestoken en na een half uurtje werden op de gloeiende kolen biefstuk spiesen, met uien en paprika geroosterd. Hierbij een rode wijnsaus met paddestoelen. Verder een lekkere frisse salade en frites.
De geschonken wijnen: een Juliénas uit de Beaujolais en een merlot met een korte houtlagering uit Chili. Ze smaakten er beiden prima bij. Als afsluiter een Boerencamembert, wat druiven en stokbrood.
Een gerijpte Haut-Médoc in de glazen maakte de avond compleet. Een dierbaar gezelschap, leuke gesprekstof, lekker eten, goede wijnen en fraai weer zorgt voor een heerlijke avond, waarin het zomerse wijngevoel overheerst.

Met vriendelijke wijngroet,
Michel van Tuil